Resursa umana primeaza in orice activitate a companiilor. Specializarea acesteia, modul in care se raporteaza la obiectivele firmei dar si performantele atinse converg inspre o buna organizare la nivel intern.

Fiecare echipa care lucreaza coerent la un proiect contribuie la realizarea unui climat propice in cadrul firmei. Un administrator de echipa sau in termeni mai specifici, un manager, are rolul de a eficientiza sarcinile primite atat tactic cat si operational.

Desi interactiunea cu resursa umana poate fi un lucru dificil in anumite contexte, un bun manager va fi informat despre capacitatile si performantele oamenilor sai, va calibra corect munca prestata de fiecare si va organiza echipe coezive pentru realizarea sarcinilor.

Munca in echipa poate fi formidabila pentru unii dar pentru cei individualisti poate reprezenta un efort prea mare depus suplimentar. Managerul are atributia de a superviza echipele, de a le forma dar si de a tine cont de preferintele oamenilor vis-a-vis de munca in echipa.

Performantele echipelor de lucru

In functie de proiect, fiecare manager isi stabileste obiective specifice de atins, isi contureaza in minte echipa de lucru si distribuie sarcinile. Se stabileste exact, inca de la inceput, persoanele implicate, beneficiarii, clientul si colaboratorii. Sunt analizate asteptarile lor dar si raportul cu obiectivele asumate la nivel de companie.

Prin urmare, dupa aceasta etapa initiala de identificare a actorilor implicati, managerul trece la organizarea echipei de conducere a proiectului respectiv, a celei de executare/punere in practica a sarcinilor.

Pentru a putea realiza aceste doua echipe care redau empiric modul de administrare al echipei in total, un manager trebuie sa cunoasca angajatii atat ca functii cat si ca anumite capacitati pe care le detin.

In functie de nevoi, sunt livrate catre echipe responsabilitati, sarcini specifice si obiective de urmarit, regulamente si mod de lucru (raporturi de subordonare, prioritati si aspecte decizionale) si implicit, modul de recompensare sau sanctionare a incalcarii unor reguli asumate.

Pentru a forma echipe coezive, un manager trebuie sa tina cont si de cultura organizationala a companiei, specifica si individuala de la un caz la altul.

Angajatii trebuie sa se cunoasca intre ei, trebuie sa relationeze si cel mai important, trebuie sa valorizeze pozitia/functia celorlalti din cadrul proiectelor. Pentru echipe care functioneaza, chiar performante, un manager trebuie sa cunoasca cate putin din psihologia fiecarui angajat.

Mod de evaluare a activitatii unei echipe de proiect

Mai ales pentru companiile mari, evaluarea proiectelor si a echipelor se realizeaza constant, in functie de obiectivele asumate. Partea de evaluare a muncii este un aspect foarte important, ceea ce primeaza cu adevarat fiind modul de livrare a feedback-ului.

Pentru a putea ajunge la feedback, majoritatea managerilor utilizeaza KPI sau indicatori de performanta pentru a putea stabili atat evolutia proiectului cat si a muncii individuale din cadrul acestuia.

Caracteristicile principale ai acestor indicatori constau in: cuantificabili, specifici, cu potential de realizare, relevanta pentru proiect si raportati la o perioada de timp.

Monitorizarea activitatilor si implicit, a sarcinilor de lucru, necesita munca managerului cu acesti indicatori pentru a putea interveni, motiva si clarifica diverse aspecte.

5 thoughts on “Scurt ghid despre administrarea unei echipe in cadrul unei companii

  1. Imi place modul in care autorul a prezentat beneficiile consumului regulat de fructe de mare. Sunt impresionat de faptul ca acestea sunt bogate in nutrienti esentiali, cum ar fi acizii grasi omega-3 si vitaminele A si D. De asemenea, apreciez informatiile despre modalitatile corecte de preparare si gatire a acestor alimente pentru a le mentine prospetimea si gustul autentic. Un articol foarte util si bine documentat!

  2. Articolul este foarte interesant si informativ. Am fost impresionat de informatiile prezentate despre prepararea si gatirea fructelor de mare. Cu siguranta voi incerca reteta propusa, suna delicios! De asemenea, apreciez faptul ca autorul a inclus si variantele de vin potrivite pentru acompaniament. Multumesc pentru acest articol util!

  3. Am gasit informatiile din acest articol foarte utile si m-au ajutat sa-mi clarific preferintele in ceea ce priveste costumul de baie ideal. Recomand tuturor sa citeasca acest articol, mai ales daca sunt in cautarea unui costum nou pentru vara.

  4. Sunt impresionata de diversitatea de culori si modele prezentate in articol. Este reconfortant sa stiu ca exista atat de multe optiuni disponibile pentru a gasi costumul perfect, indiferent de preferintele personale. Multumesc pentru recomandari!

  5. Articolul este foarte bine structurat si ofera informatii utile despre cum sa alegi cel mai potrivit costum de baie pentru vara. Mi-a placut modul in care autorul a detaliat diferitele tipuri de costume de baie si a oferit sfaturi practice pentru alegerea celui potrivit.

Comments are closed.